Vi tar hand om varandra
Boden är en trygg plats som växer med människorna och möjligheterna.
Vision - Det goda livet
Vår strategiska utveckling i Bodens kommun lutar sig mot vår gemensamma övergripande vision: det goda livet. I vårt högsta styrdokument, den strategiska planen för kommunen, står det att vi i Boden lever nära det som är viktigt och betyder något, oavsett var du väljer att bo eller vem du är. Vi tar hand om varandra och har nära till naturliga mötesplatser. Boden är en trygg plats som växer med människorna och möjligheterna. Socialnämndens verksamhetsplan bygger på denna vision och bidrar till att förverkliga den inom de gemensamma strategiska utvecklingsområdena: Livsmiljö, Offentliga rummet, Näringsliv och kompetensförsörjning, Infrastruktur.
Socialnämndens verksamhetsidé är att bistå med vård, omsorg och stöd i olika former till enskilda och familjer som behöver
bistånd för att skapa en skälig levnadsnivå eller god livssituation i övrigt. Verksamheten utgår från lagstadgat ansvar, exempelvis ambitionsnivån för LSS-verksamheten om goda levnadsvillkor. Inom dessa ramar styr verksamhetsplanen en mycket stor och varierad förvaltning på socialnämndens uppdrag.
Om vi vill, till exempel, att alla bodensare ska ha tillgång till en trygg, attraktiv och trivsam livsmiljö, så innebär det för socialnämnden bland annat att samtliga brukare ska ha en upprättad genomförandeplan av bra kvalite och att brukarna ska vara delaktiga i deras upprättande. Det betyder också att vi har en hög ambitionsnivå när det gäller att förebygga vräkningar. Det innebär bland annat även att förvaltningen gör enkätundersökningar för att mäta brukarnas trygghet och ensamhet, samt att det finns ett uppdrag att förbättra utomhusmiljön kring socialförvaltningens verksamheter.
En bra livskvalité betyder för oss bland annat också antalet aktiviteter inom Boende och stöd, gruppverksamhet inom IFO och förebyggande insatser. Det betyder ochså att nämnden gav i upppdrag att öppna Seniortorget, den öppna dagverksamheten på Garniz kortidsboende. Å-Center, Sveriges första biståndsbedömda trygghetsboende, fortsätter sin framgångsresa sedan Socialdemokraterna i socialnämnden slogs för denna innovation.
För att möta de stora utmaningarna för kompetensförsörjningen som den gröna samhällsomställningen ställer oss inför, har socialnämnden gett i uppdrag att arbeta med en handlingsplan för att bidra med lösningar inom vård och omsorg: att antalet specialistutbildade undersköterskor ökar, att öka andelen tillsvidareanställd personal med relevant utbildning inom Äldreomsorg och Boende och stöd, att följa upp antalet timvikarier i relation till tillsvidareanställda samt socialsekreterare som arbetat 1 år, 3 år respektive 5 år med handläggning inom barn och unga. Nämnden har också gett i uppdrag att påbörja en omställning till differentierade arbetsuppgifter inom vård och omsorg. Dessutom upppdrar verksamhetsplanen att ökar antalet som deltar i utbildningstrappan för outbildad personal samt antalet serviceassistenter som utför vårdnära service.