Nytt partiprogram
Vid nästa partikongress våren 2025 fastställs Socialdemokraternas nya partiprogram. Var med och tyck till, du också!
Här presenterar Håkan Jansson, ordförande för Socialdemokraterna i Boden, några av sina tankar kring arbetet med det nya programmet.
Utgångspunkter för programmet
Underlaget för programmet bygger på ett arbete som elva olika arbetsgrupper tagit fram, var och en med sitt fokusområde. Materialet hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Analysarbetet ska nu gå vidare och leda till ett programförslag. Det förslaget kommer att presenteras senare i höst. Men ännu har alla medlemmar möjlighet att vara med och lämna synpunkter, även vi i Bodens Arbetarekommun. Några av de punkter som jag själv gärna vill lyfta fram och prioritera är:
Sociala insatser och brottsbekämpning stödjer varandra
Ökade klyftor i samhället leder till ökad otrygghet och ökad kriminalitet. Sedan millennieskiftet har klyftorna i Sverige ökat markant. Vi vet allt detta. Vi vet också om att den som inte har någon framtidstro gärna söker snabba kickar och inte planerar för långsiktiga konsekvenser. Varför är vi då förvånade över att de kriminella gängen har vuxit?
Det här är breda och stora frågor som berör åtminstone tre av arbetsgruppernas områden. Det är alltså mycket att hantera. Men vi måste göra det och det är bättre att börja nu än att vänta.
Jag tror att det är grundläggande att börja tidigt. Våra barn och våra ungdomar måste känna att det finns vettigare alternativ än att börja hänga med gäng. Men vi kan inte bara förmana dem och sen släppa dem vind för våg. Då plockas de upp av de kriminella rekryterarna, som är duktiga på att ta kontakt. Det måste finnas andra krafter nära ungdomarna, som stödjer både dem och föräldrarna. Det kan vara personal i skolan, ledare i föreningslivet, fältassistenter eller socialsekreterare. Vi kommer att behöva olika resurser.
Sådant socialt stöd, kombinerat med insatser som trycker tillbaka gängen och inte ger dem handlingsutrymme, är nödvändigt för att vända utvecklingen.
Vi måste använda den gröna omställningen till att även göra en infrastrukturväxling
Det stora samhällsbygget på 1950- och 1960-talet skedde på bred front. Vi drog vägar, byggde skolor och drog ledningsnät över stora delar av landet. Sen började underhållsbehoven komma och ekonomin blev kärv. Det har valts olika lösningar, men ofta har det slutat med en underhållsskuld. Förr eller senare måste den skulden betalas.
Nu står vi inför ett skede där stora delar av samhället ska klara en grön omställning. Låt oss använda det tillfället till att även ta hand om vår infrastruktur och bygga ett Sverige 2.0. Det kostar pengar, men det skapar ett hållbarare samhälle och det skapar jobb.
Vi måste värdera det praktiska arbetet
För att framtidens omsorg och utbildningsväsende ska fungera måste det bli mer attraktivt att arbeta där. Delvis är det en lönefråga och en fråga om den fysiska arbetsmiljön. Det måste bli tyngre att lyfta lönekuvertet och lättare att lyfta i jobbet. Men det handlar även om att lyfta respekten för de som utför dessa uppgifter och ge dem en reell möjlighet att ha ett liv vid sidan av jobbet. Annars kommer varje år att föra med sig nya utmaningar för att fylla luckorna i personalleden. Det här är ytterligare en fråga där svaret inte är alldeles enkelt, men även detta är en uppgift vi måste börja lyfta i snabbt.
Var med i partidiskussionen
Jag har bara lyft tre frågor, det finns många fler. Och det är därför det är så viktigt att vi är många som är med och diskuterar fram de nya lösningarna. Hur ser du på de här frågorna? Var med i debatten - antingen i din förening eller i vår arbetarekommun!